“Еуромеланом” кампања ДЗ Прњавор 2024

Излагање УВ зрацима чији су извори сунчева свјетлост и соларијуми представљају највећи ризик за настанак свих облика рака коже, изјавила је Срни дерматовенеролог Алма Ковачевић Туцек, која је и организатор кампање из Републике Српске “Живи и учи – научи да живиш”.

“Карциноми коже чини једну четвртину свих других карцинома код људи, укључујући карцином дојке, дебелог цријева, плућа. Предност нам даје то што је кожа видљив орган и ови карциноми се могу препознати на вријеме, док су мали”, појаснила је Туцекова.

Она је навела да се управо из тог разлога спроводе превентивне кампање, како би стручњаци указали становницима на предности самопрегледа и у којим случајевима се морају јавити доктору.

Велики број грађана Прњавора свих узраста данас се бесплатно дермоскопски прегледао у оквиру ове кампање чији је циљ повећати свијести становништва о значају неизлагања УВ зрацима. “Важно је да се свакодневно штитимо од сунца, не само током одласка на љетовање. Због чињенице да смо земља са доста сунчаних дана годишње, код људи који окупационо раде на отвореном – пољопривредници, грађевински радници, спортисти важна је фото-протекција”, напоменула је Туцекова.

Ове године у “Еуромеланом” кампањи учествују 84 дерматолога, љекара породичне медицине и пластична хирурга у више од 48 приватних и јавних здравствених установа у више од 26 градова. Туцекова је подсјетила да су кроз активности у протеклих 11 година успјели да издејствују да се у Републици Српској забрани кориштење соларијума за лица до 18 година, док су неким љекарима и установама преко спонзора обезбиједили и донирали дермоскопе.

Специјалиста породичне медицине Дома здравља Челинац Драгана Грбић рекла је да је сигнал за јављање доктору свака уочена промјена на кожи која мијења величину, боју, крвари и сврби. Она је указала на велики значај самопрегледа, као и на то да се пацијент на вријеме обрати доктору породичне медицине који ће га даље упутити пластичном хирургу или дерматологу.

Директор Дома здравља Прњавор Бојан Суботић препоручио је ношење шешира при директном излагању сунцу и указао на потребу чешћег боравка на отвореном људи који због пословних или других обавеза већи дио дана проводе у затвореним просторијама. “Велики је недостатак витамина у цијелој популацији. Не сунчамо се довољно, било би оптимално дневно два часа провести на отвореном, али при томе пронаћи прави баланс, тако да избјегнемо штетан утицај излагања сунчевим зрацима, односно да нам оно користи”, појаснио је Суботић.

“Еуромеланом” кампања, као јавна хуманитарна превентивна кампања у Републици Српској, одржава се од 2013. године.

 

ИЗВОР:  https://www.srna.rs/novost/1206098/izlaganje-uv-zracima-u-solarijumu–najveci-rizik-za-nastanak-raka-koze